De gelijktijdige teelt van bonen en haver levert een hogere opbrengst en marge ten opzichte van de afzonderlijke teelt van beide gewassen. In Engeland zijn afgelopen jaren proeven en praktijkervaringen opgedaan met de teelt van bonen en haver, wat aldaar boats wordt genoemd. Het lijkt een robuuste weerbare teelt te zijn.
Haver en veldbonen kunnen goed samengroeien waardoor op verschillende vlakken specifieke voordelen ontstaan.
Veldbonen is een vlinderbloemig gewas dat in symbiose leeft met knol bacteriën die meer stikstof produceren dan de veldbonen zelf nodig hebben. Dat wordt teruggegeven aan de grond. Haver heeft juist wel stikstof nodig. De bedoeling is dat indirect de veldbonen stikstof gaan leveren aan de haver die tot een volwaardige biologische opbrengst komt en daarnaast nog een aantal tonnen veldbonen.
De haver zorgt voor een goede onkruidconcurrentie door zijn vlotte en krachtige ontwikkeling. Onkruiden krijgen in deze teelt weinig kans. In de eerste praktijkpercelen is er geen onkruidbestrijding meer toegepast.
Daarnaast is er een voordeel bij het optreden van schimmelziekten. Uit verschillende internationale proeven blijkt dat de bladinfectie met roesten in de veldboon mengteelt zeer sterk wordt gereduceerd ten opzichte van een volvelds gewas veldbonen. Daarnaast heeft de haver weer minder snel last van meeldauw.
Ook de luizendruk in het gewas is lager omdat zwarte bonenluis haver onaantrekkelijk vinden, andersom zitten typische granenluizen als roos-grasluis, vogelkersluis en grote graanluis zitten in het groeiseizoen liever op grasachtigen en dan op breedbladigen.
Een volvelds gewas haver wordt in Nederland ook net even eerder rijp dan zomerveldbonen. Maar in de mengteelt blijkt dat de afrijping van beide gewassen dicht bij elkaar komt te liggen. Met name de bonen lijken eerder af te rijpen dan solo geteeld. Problemen met vocht tijdens de oogst lijken er daardoor niet te zijn.
Het meest lastige met deze mengteelt is wanneer je het gewas als droog product wil oogsten is het scheiden van de bonen en de granen na de oogst.
De in Engeland beproefde zaaizaadhoeveelheid is 250 kg bonen en 50 kg haver. Wanneer meer haver wordt gezaaid gaat de haver meer overheersen en wordt er in verhouding minder veldbonen geoogst.
Downloaden als pdf: Mengteelt haver en veldbonen.