Chocoladeziekte is een gevreesde plantenziekte in veldbonen die een behoorlijke opbrengstderving kan veroorzaken. De ziekte wordt veroorzaakt door twee Botrytis schimmels. De Botrytis cinerea veroorzaakt wat kleinere vlekken, maar de Botrytis fabae is agressiever vooral onder langduriger natte omstandigheden en veroorzaakt grotere vlekken. Hierdoor kan snel veel productief bladoppervlak verloren gaan.
Sporen van botrytis bevinden zich in de lucht en worden over grote oppervlakten verspreid. De sporen zijn afkomstig van aangetaste opslagplanten van de veldboon, maar ook vanaf de winterveldboon en vanaf oogstresten. Eenmaal op het blad kunnen sporen langere tijd overleven. Wanneer het blad voor gedurende 3 uur of langer nat is of door schade aan het blad kan de schimmel het blad binnendringen.
Winterveldbonen kunnen al in de herfst of gedurende het vroege voorjaar aangetast door de chocoladevlekkenziekte. Een perioden met nachtvorsten en/of perioden met regen zijn de perioden verergeren de ziektedruk. Daarnaast zorgen dichte gewassen die minder goed opdrogen voor een ideaal microklimaat. Een vroege uitbraak van chocoladevlekkenziekte zorgt voor een hoge ziektedruk op de later gezaaide zomerveldbonen.
De rol van eventueel geïnfecteerd zaaizaad is beperkt. Maar chocoladevlekkenziekte kan overgaan op het zaad wanneer de ziekte in het gewas niet bestreden wordt.
Er zijn verschillende manieren om de verspreiding van de ziekte te beperken.
- Bestrijd opslagplanten van de veldboon.
- Zorg voor een ruime vruchtwisseling (indien mogelijk 1 op 6)
- Opruimen van oogstresten
- Geen zomerveldbonen telen naast/in de buurt van winterveldbonen
- Voorkom een te dichte beplanting veldbonen, sneller opdrogen
- Gebruik gezond en gecertificeerd uitgangsmateriaal
Daarnaast zijn er middelen beschikbaar om gedurende een teelt de plant te beschermen tegen de verschillende ziekten in veldbonen, zodat het gewas lang gezond en productief blijft.